czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Wiadomości

  • 29 lipca 2021
  • wyświetleń: 326

Kurczak gong bao - syczuański przysmak

Materiał partnera:

Kuchnia syczuańska zyskała sobie wielu zwolenników na całym świecie. Jej dania są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zdrowie i pożywne. Kurczak gong bao jest tradycyjną potrawą, która wywodzi się z cesarskiego dworu w Chinach. Jak przyrządzić to smaczne danie w domu?

Whitpress


Kurczak gond bao- czym on jest?



Kurczak gong bao często występuje także pod nazwą kurczak kung pao to tradycyjna potrawa kuchni syczuańskiej. Pochodzi ona z prowincji w Chinach, o tej samej nazwie- Syczuan. Zwykle mówi się, że głównym pomysłodawcą tej potrawy był sam gubernator prowincji, który nazywał się Ding Baozhen. Żył on w XIX wieku i prawdopodobnie zainspirował się inną, chińską lokalną potrawą, ale zmienił nieco kombinację przypraw, na taką, która jest popularna na północy kraju, czyli na ostro. Sama nazwa dania pochodzi od tytułu honorowego, który nosił sam gubernator Syczuanu. Co składa się na tą potrawę? Otóż jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem jest mięso z kurczaka, w towarzystwie ostrej papryki i orzeszków arachidowych. Co więcej, przygotowuje się również niezwykle aromatyczny sos na bazie sosu sojowego i mąki kukurydzianej. Co ważniejsze, niektórych składników na kurczaka gong bao nie znajdziemy w popularnych marketach o ile nie wybierzemy się na dział kuchni świata lub nie zamówimy ich w chińskim, sklepie internetowym z przyprawami. Jak przygotować to niezwykle smaczne i sycące danie w domu?

Kurczak gong bao- co będzie nam potrzebne?



Zacznijmy od listy zakupów, by przygotować prawdziwie syczuańskiego kurczaka gong bao. Musimy zaopatrzyć się przede wszystkim w:
  • około 600 gramową pierś z kurczaka
  • 4-5 ząbków świeżego czosnku
  • około 3-4 centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 3 cebule- najlepiej dymki
  • 3-4 papryczki chilli- w zależności od naszych preferencji
  • około pół szklanki orzeszków ziemnych, najlepiej jak będą one nie solone
  • jedna, średnia czerwona papryka
  • około jednej łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • olej ryżowy
  • sól i zwykły pieprz do smaku.


Zanim jednak rozpoczniemy przyrządzanie dania, musimy wiedzieć, że mięso musi zostać odpowiednio zamarynowane i przygotowane. W tym celu na samym początku należy przygotować marynatę, do której potrzebne nam będą następujące składniki:
  • sos sojowy- około 4-5 łyżek
  • ocet ryżowy w ilości około 2 łyżek
  • brązowy cukier- około 1,5-2 łyżeczki
  • mąka kukurydziana- a dokładniej jedna łyżka mąki kukurydzianej


Nie zapominajmy, że kurczak gong bao podawany jest w towarzystwie aromatycznego sosu. Będziemy więc potrzebować również:
  • 2 duże łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • około 3 łyżeczek octu winnego
  • około 2 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 1 niewielka łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 duża łyżka wody

Zobacz też: Rodzaje orzechów

Jak przygotować kurczaka gong bao?



Przygotowanie kurczaka gong bao należy zawsze rozpocząć od umycia piersi z kurczaka, a także pozbycie się kostek i błonek. Następnie mięso możemy pokroić w około 3 centymetrowe kawałeczki. Kolejno w sporej misce mieszamy ze sobą składniki, z których ma powstać marynata do mięsa. Mieszamy więc sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier i mąkę kukurydzianą i zanurzamy w marynacie kawałki mięsa. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce- najlepiej do lodówki- na około godzinę. W międzyczasie kroimy czerwoną paprykę w drobną kostkę, podobnie postępujemy z papryczką chilli, z tym, że usuwamy z niej nasiona. Siekamy również drobno cebule dymkę wraz z nacią. Kolejno kruszymy orzeszki ziemne w drobne kawałeczki i prażymy je na patelni bez oleju. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy imbir, a czosnek miażdżymy w prasce. W osobnej misce mieszamy składniki na sos, czyli: sos sojowy, brązowy cukier, wodę, olej, ocet ryżowy i mąkę kukurydzianą. W tym momencie możemy postawić patelnię na palnik i wlać dwie łyżki oleju ryżowego. W pierwszej kolejności podsmażamy imbir, cebulę i czosnek, by uwolnić ich aromat, a po kilku minutach dodajemy zamarynowanego kurczaka. Po około 3-4 minutach smażenia, dodajemy posiekaną czerwoną paprykę i papryczkę chilli. Całość smażymy ze sobą przez kilka minut, aż kurczak mocno się zetnie, a papryka zmięknie. Na wierzch wsypujemy uprażone orzeszki i zalewamy przygotowanym sosem. Potrawę mieszamy i do smaku możemy doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Sprawdź również: Makaron ze szpinakiem